|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
13.01.2025 Poniedziałek |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, placuszek twarogowy, sałata zielona, szynka konserwowa, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną /1,3,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka konserwowa, pomidor ze szczypiorkiem, tost z miodem,, sałata zielona, jabłko, herbata owocowa |
I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) , łazanki z kapustą i kiełbasą, kompot
|
Ciasteczka maślane ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną, mandarynka /1,3,7,10/ ALERGICY: Ciastka zbożowe, woda z miodem i cytryną, mandarynka /1,10/ |
14.01.2024 Wtorek |
Kawa zbożowa na mleku Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa /1,3,7,10/ ALERGICY: Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka konserwowa, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa |
I DANIE :Rosół drobiowo – wołowy z makaronem II DANIE: Udziki z kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z sosem majonezowo śmietanowym, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Rosół drobiowo – wołowy z makaronem, udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskie z sosem majnezowo śmietanowym, kompot
|
Koktajl malinowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane /1,7,10/ ALERGICY: Mus malinowy( wyrób własny), chrupki kukurydziane /1,10/ |
15.01.2025 Środa |
Mleko, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa duszona w plasterkach, ser żółty, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną,kiełbasa duszona w plasterkach, warzywa, pomarańcz, herbata z cytryną |
I DANIE : Zupa jarzynowa na kurczaku ze śmietaną II DANIE: Gulasz z indyka, kasza jęczmienna, buraki czerwone, kompot /1,7,9,10/ ALERGICY: Zupa jarzynowa na kurczaku bez śmietany, gulasz z indyka, kasza jęczmienna, buraki czerwone, kompot
|
Rogalik z dżemem 100% owocowym, kakao /1,7,10/ ALERGICY: Rogalik z dżemem 100% owocowym, kakao na napoju sojowym |
16.02.2025 Czwartek |
SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, frankfurterki na gorąco, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek kiszony, mandarynka, herbata owocowa /1,7,10/ ALERGICY: Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa, frankfurterki na gorąco, szynka, warzywa, mandarynka, herbata owocowa |
I DANIE : Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym i kiełbasą II DANIE: Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem Kompot /1,3,7,9,10/ ALERGICY: Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym i kiełbasą,racuchy z jabłkiem ( na napoju sojowym bez jajka), kompot
|
Andruty z powidłami śliwkowymi( wyrób własny), banan /1,10/ ALERGICY: Andruty z powidłami śliwkowymi( wyrób własny), banan /1,10/ |
17.01.2025 Piątek |
Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, tost z miodem, rzodkiewka, banan, herbata z cytryną /1,7,10/ ALERGICY: Napój sojowy z płatkami owsianymi pieczywo bez masła luz z margaryną ,tost z miodem, warzywa, banan, herbata z cytryną |
I DANIE :Zupa krem na maśle z pieczarek z makaronem i śmietaną II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej Kompot /1,4,7,9,10/ ALERGICY: Zupa krem na wywarze warzywnym z pieczarek z makaronem ( bez śmietany), paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot
|
Wafelki z polewą malinową /1,7,10,/ ALERGICY: Ciastka zbożowe
/1,10/
|
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
3 | Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
4 | Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
5 | Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
6 | Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
7 | Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
8 | Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie. |
9 | Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
10 | Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie). |
11 | Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych). |
12 | Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie). |
13 | Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie). |
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.