Ułatwienia dostępu

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

13.01.2025

Poniedziałek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, placuszek twarogowy, sałata zielona, szynka konserwowa, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka konserwowa, pomidor ze szczypiorkiem, tost z miodem,, sałata zielona, jabłko, herbata owocowa

I DANIE :Zupa krem na maśle z selera ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.

II DANIE: Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z selera z groszkiem ptysiowym ( bez śmietany) , łazanki z kapustą i kiełbasą, kompot

 

Ciasteczka maślane ( wyrób własny), woda z miodem i cytryną, mandarynka

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Ciastka zbożowe, woda z miodem i cytryną, mandarynka

/1,10/

14.01.2024

Wtorek

Kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

/1,3,7,10/

ALERGICY:

Kawa zbożowa na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną ,szynka konserwowa, ogórek kiszony, sałata zielona, gruszka, herbata owocowa

I DANIE :Rosół drobiowo – wołowy z makaronem

II DANIE: Udziki z kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z sosem majonezowo śmietanowym, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem, udziki pieczone, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskie z sosem majnezowo śmietanowym, kompot

 

 

 

Koktajl malinowy ( wyrób własny), chrupki kukurydziane

/1,7,10/

ALERGICY:

Mus malinowy( wyrób własny), chrupki kukurydziane

/1,10/

15.01.2025

Środa

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa duszona w plasterkach, ser żółty, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Mleko sojowe, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną,kiełbasa duszona w plasterkach, warzywa, pomarańcz, herbata z cytryną

I DANIE : Zupa jarzynowa na kurczaku ze śmietaną

II DANIE: Gulasz z indyka, kasza jęczmienna, buraki czerwone, kompot

/1,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa jarzynowa na kurczaku bez śmietany, gulasz z indyka, kasza jęczmienna, buraki czerwone, kompot

 

Rogalik z dżemem 100% owocowym, kakao

/1,7,10/

ALERGICY:

Rogalik z dżemem 100% owocowym, kakao na napoju sojowym

16.02.2025

Czwartek

SZWEDZKI STÓŁ:

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, szynka, frankfurterki na gorąco, pomidor, sałata zielona, papryka czerwona, ogórek kiszony, mandarynka, herbata owocowa

/1,7,10/

ALERGICY:

Kakao na napoju sojowym, pieczywo mieszane bez masła lub z margaryną , warzywa, frankfurterki na gorąco, szynka, warzywa, mandarynka, herbata owocowa

I DANIE : Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym i kiełbasą

II DANIE: Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

Kompot

/1,3,7,9,10/

ALERGICY:

Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym i kiełbasą,racuchy z jabłkiem ( na napoju sojowym bez jajka), kompot

 

 

Andruty z powidłami śliwkowymi( wyrób własny), banan

/1,10/

ALERGICY:

Andruty z powidłami śliwkowymi( wyrób własny), banan

/1,10/

17.01.2025

Piątek

Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, tost z miodem, rzodkiewka, banan, herbata z cytryną

/1,7,10/

ALERGICY:

Napój sojowy z płatkami owsianymi pieczywo bez masła luz z margaryną ,tost z miodem, warzywa, banan, herbata z cytryną

I DANIE :Zupa krem na maśle z pieczarek z makaronem i śmietaną

II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej

Kompot

/1,4,7,9,10/

ALERGICY:

Zupa krem na wywarze warzywnym z pieczarek z makaronem ( bez śmietany), paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

 

Wafelki z polewą malinową

/1,7,10,/

ALERGICY:

Ciastka zbożowe

 

/1,10/

 

 

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

 

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.