Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

24.06.2019r.        Poniedziałek 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa na gorąco, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną

/1,7,10/



 

I DANIE:

Lane ciasto na rosole z warzywami

II DANIE:

Makaron z truskawkami

 

/1, 3,7,9/

Rogalik z masłem i miodem, herbata owocowa

/1, 7 /


 

 

25.06.2019r.        Wtorek

 

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka, ogórek zielony, rzodkiewka, pomarańcz, herbata owocowa /1,7,10/

I DANIE:

Zupa grysikowa z warzywami na indyku

II DANIE:

Filet z kurczaka w panierce, ziemniaki, surówka wiosenna, kompot

/1, 3, 7,9/

Mus owocowy z jogurtem naturalnym (wyrób własny), wafle ryżowe

/1, 7/


 

 

26.06.2019r.     Środa

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, makrela w pomidorach, ser żółty, ogórek zielony, herbata z cytryną, mandarynka

/1,4, 7,10/

I DANIE:

Zalewajka z kiełbasą

II DANIE:

Naleśniki z dżemem, kompot  /1,3,7,9/

 

Budyń czekoladowy (wyrób własny), ciastka zbożowe /1,3,7, /

 

27.06.2019r.  Czwartek

 

Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek, ogórek zielony, pomidor, gruszka, herbata owocowa

/1,7,10/

 

 

I DANIE:

  Zupa ryżowa na kurczaku

II DANIE:

Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kalafior, kompot

 

/1,3,7,9/

Ciasteczka maślane (wyrób własny), soczek owocowy

 

 

/1,3,7,10/


 

 

28.06.2019r.    Piątek

 

Zupa mleczna z czekoladowymi płatkami, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, rzodkiewka, banan, herbata z cytryna /1,7,10/

I DANIE:

Krupnik z kaszy jęczmiennej na kurczaku

II DANIE:

Kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot /1,4,7,3,/

 

Czekolada deserowa, soczek owocowy

 

/1,7,10/

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierają…ce gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdał‚y, orzechy laskowe, wł‚oskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.