Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

11.02.2019r.        Poniedziałek 

 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka, pomidor ze szczypiorkiem, ser żółty, ogórek kiszony, jabłko, herbata owocowa

 /1,7,10/

I DANIE:

Zupa koperkowa na kurczaku z lanym ciastem

II DANIE:

Kotlet schabowy w panierce, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, kompot

/1,3, 7,9/

Mix owoców, wafle ryżowe

/1, /

 

12.02.2019r.        Wtorek

 Mleko, pieczywo mieszane z masłem, szynka, ser żółty, rzodkiewka, ogórek zielony, gruszka, herbata z cytryną

/1,7,10

I DANIE:

Zupa krem na maśle ze szpinaku z grzankami naturalnymi

II DANIE:

Łazanki z mięsem wieprzowym i kiełbasą, kompot

/1, 7,9/

Naleśniki z dżemem, herbata owocowa

 

/1,3,7,10/

13.02.2019r.     Środa

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko, dżem, pomidor, ogórek zielony, mandarynka, herbata owocowa

 

/1,7,10/

I DANIE:

Zupa ziemniaczana z natka pietruszki i warzywami na indyku

II DANIE:

Racuchy z jabłkami, kompot

/1,3, 7,10/

Kanapki z masłem, jajkiem na twardo, serem żółtym, rzodkiewka i pomidorem, herbata owocowa

/1,3,7 10/

14.02.2019r.     Czwartek

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, ser żółty, rzodkiewka, papryka czerwona, pomarańcz, herbata z cytryna

 /1,3, 7,10/

I DANIE :

Zupa z fasolki szparagowej na kurczaku

II DANIE:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowym i serem żółtym, kompot

/1, 7, 9/

Ryz prażony z jabłkiem (wyrób własny), herbata owocowa

/1, /

15.02.2019r.    Piątek

Zupa mleczna z musli zbożowym, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor ze szczypiorkiem, ogórek zielony, banan, herbata owocowa

 

/1, 7,10/

I DANIE:  

Zupa jarzynowa na indyku z warzywami

II DANIE:

Miruna w panierce , ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

/1,3,4,7,9/

Jogurt naturalny z malinami (wyrób własny)

/1,7,/

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierają…ce gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdał‚y, orzechy laskowe, wł‚oskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.