Jadłospis dla przedszkola

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

22.04.2019r.        Poniedziałek 

 

I DANIE:

 

II DANIE:

 

 

 

 

23.04.2019r.        Wtorek

 

 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka, pomidor ze szczypiorkiem, ogórek zielony, sałata zielona, jabłko, herbata z cytryną /1,7,10/

 

I DANIE:

Zupa z fasolki szparagowej na kurczaku z warzywami

II DANIE:

Pierogi z białym serem, kompot

/1, 7,9/

 


 

Jogurt naturalny z wiśniami (wyrób własny), Chrupki kukurydziane

 

/1,7/

24.04.2019r.     Środa

Mleko, pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ser żółty, ogórek kiszony, pomarańcz, herbata owocowa

 /1, 4,7,10/

 

I DANIE:

Zupa kalafiorowa na indyku

II DANIE:

Kotlet mielony z indyka, ziemniaki, buraki czerwone kompot

/1, 3,7,9/

 


 

Kanapki z masłem, jajkiem, rzodkiewką i ogórkiem zielonym, herbata owocowa

/1, 3,7, /

25.04.2019r.  Czwartek

 

Kawa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko, dżem 100%, ogórek zielony, pomidor, gruszka, herbata z cytryna /1, 7,10/

 

I DANIE :

Zupa krem z marchewki na maśle z groszkiem ptysiowym

II DANIE:

Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną kluski śląskie, seler z ananasem i śmietaną, kompot

/1,3, 7, 9/


 

Banan na gorąco z polewą czekoladową (wyrób własny), biszkopty bez cukru

/1, 7,10/

26.04.2019r.    Piątek

 

Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, banan, herbata owocowa /1, 7,10/

I DANIE:  

Zupa ogórkowa z ryżem na kurczaku

II DANIE:

Paluszki rybne, ziemniaki surówka z kapusty kiszonej, kompot

/1,3,4,7,9/

 

Placki twarogowe z polewą owocową(wyrób własny) , herbata z cytryną /1, 3,7,10,/


 

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne  lub podobne sytuacje.

 

WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie ZSP nr 2 w Sarnowie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole i w przedszkolu wywieszana będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłku. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenie.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

numer

alergenu

Nazwa alergenu
1 Zboża zawierają…ce gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 Orzechy ( migdał‚y, orzechy laskowe, wł‚oskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych,  przetworach ziemniaczanych).
12 Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.